La vitamina del divendres, la coliflor!

col-i-florBones! Avui de nou torno amb la vitamina. Encara que tenia algun aliment abans a la llista de sol·licituds, començo per la coliflor, que és ideal per acabar el febrer, abans que es retiri fins a la temporada vinent. A la coliflor de casa nostra li queden poquets dies ja i ben aviat començaran a desfilar les verdures de primavera.

Bé doncs avui us presento la coliflor. En primer lloc comencem altre cop parlant de números:

  • 200 gr de coliflor crua (1 quart de coliflor mitjana aproximadament) tenen 44 kcal.
  • 200 gr de llom de porc tenen 300 kcal
  • 200 gr de pasta cuita contenen 250 kcal

Què us sembla la comparació? La coliflor es troba entre les verdures amb menys contingut de calories i més contingut d’aigua. Així que, com sempre dic a la consulta, no cal limitar les quantitats de verdures, si no més aviat cal garantir que s’aporti el mínim, d’uns 200 gr en cada àpat.

Vitamines i minerals

Conté CALCI. És una de les verdures més riques en calci junt amb els bròquils, els créixens, els espinacs i les bledes. I ja sabeu que aquest mineral és fonamental per a la formació d’ossos i dents, així doncs per a gaudir d’una bona salut òssia.

Conté VITAMINA C, de les verdures més riques en aquesta vitamina, darrere dels bròquils i els pebrots. Vitamina amb un gran poder antioxidant que obtenim només a través de la dieta, que ens ajuda a la resistència a les infeccions, participa en el metabolisme del ferro i ens ajuda a cicatritzar ferides, entre altres propietats.

Rica en FIBRA, important per a cuidar el nostre intestí, ajudant a regular el trànsit intestinal.

Propietats destacades

coliflorCom a propietats a destacar, que us he de dir que en té moltes, us diria que és un potent ANTICANCERÓS. La coliflor, junt amb la resta de verdures de la família de les crucíferes (cols i bròquils), segons afirma Paul Pitchford en el seu llibre Sanando con alimentos integrales, s’han recomanat en general pel National Cancer Institute per a la prevenció del càncer, pel seu contingut en ditioltones i indols. A més de les propietats anticàncer, també ens ajuda a NETEJAR EL FETGE gràcies als seus compostos ensofrats.

Efectes col·laterals

Una de les coses que em diuen sovint a la consulta sobre la coliflor és que desprèn una olor molesta al cuinar-la. Per això ens pot ajudar-la afegir llaurer durant la cocció.

Un altre dels efectes col·laterals és que pot ocasionar flatulències. Per minvar aquest efecte, podem cuinar aquesta verdura amb llavors carminatives com el comí o el fonoll i/o prendre una infusió d’anís verd o anís estrellat després de consumir-la.
Idees per cuinar-la

Doncs podem anar des de la seva clàssica cocció al vapor o bullida, o utilitzar-la en cremes en lloc de patata. Per exemple una crema de coliflor i xampinyons. Podem elaborar també una beixamel amb ella o cuinar el clàssic plat de coliflor amb beixamel (però aquesta amb llet d’avena).

Bé això és tot per avui espero que us animeu a fer de la coliflor una verdura abundant en la vostra dieta.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s