El full de ruta cap als teus objectius

wp-1486457262342.jpgEls inicis de l’any són moments en què l’energia d’un nou any que comença ens porta a marcar-nos nous objectius. A la consulta sempre m’agrada en alguna de les primeres sessions realitzar un pla d’acció, un full de ruta a seguir per poder assolir l’objectiu que es vol treballar a les sessions.

Això és de gran ajuda, perquè permet enfocar més concretament cap a on volem anar i segmentar l’objectiu de manera que anem directe el gra. Evitant així temps i energia invertida en accions que potser en el teu cas o en aquest moment no són prioritàries o que més aviat t’allunyaran del teu objectiu.

Així que aprofitant aquesta energia d’arrencada i organització que se sent al febrer, aquest mes que ens regala els últims aires frescos de l’hivern, però també unes hores més de llum solar que ens apuntem que la primavera és a prop. Doncs per aquest lluminós febrer he pensat que podria seguir aquests aires i compartir amb vosaltres un article de com elaborar un breu pla d’acció. Una eina útil per aconseguir que el 2017 els teus objectius es concretin i es duguin a terme d’una manera motivadora, siguin alimentaris, esportius, laborals o d’evolució personal.

He dividit el full de ruta o pla d’acció en 6 passos, per realitzar-lo ens caldrà, una agenda, llibreta i boli o també teniu l’opció dels súper organitzadors dels companys de Mirall Digital. Bé doncs aqui teniu els passos:

Pas 1: Definir el meu objectiu o objectius principals: per exemple millorar la meva alimentació i fer  més exercici físic.

Pas 2: Preguntat i anota per a què? Per perdre pes, per sentir-te més lleuger o lleugera, per sentir que et cuides i ets important, per cabre de nou dins aquell vestit que tant t’agrada. Encara que els objectius et semblin supèrflues és important que realment l’objectiu que et marquis et mogui de veritat. Ja sabem que l’objectiu final sempre és la salut i el benestar, però sovint això no ens connecta amb la motivació real. Però aquest concepte a vegades simplement prové d’una idea racional o teòrica que hauríem d’estar fent i no ens dóna l’impuls suficient per mantenir l’objectiu en el temps.

Pas 3: Concreta: I com ho faràs? Aquí pots fer una pluja d’idees d’accions concretes que et podrien ajudar a assolir l’objectiu, per exemple:

  • Esmorzar fruita cada dia
  • Fer 5 menjades diàries
  • Incorporar els cereals integrals
  • Si et falta varietat, incorporar una recepta nova al mes
  • Fer 30 minuts al dia d’exercici
  • Veure 1.5 litres d’aigua

De tots aquests escull els 3 que siguin prioritaris per tu, que creguis que t’aproparan més fàcilment a l’objectiu i que et motivin més de seguir.

Pas 4: Mètode per verificar que has complert l’objectiu: Anota diàriament a l’agenda, o fes una creu a un calendari. Per exemple, si el teu objectiu és fer exercici pots anotar l’exercici que fas cada dia i de quins tipus: cardio, tono, flexibilitat, etc. D’aquesta manera a final de la setmana o del més podràs veure la feina feta. I això sempre motiva!

Pas 5: Les barreres: sovint quan iniciem un objectiu caminem amb la por que passi quelcom i abandonar-lo. Aquí ens poden ajudar 3 coses:

  1. Mentre estic en acció i compleixo el que m’he proposat: agafar uns moments d’introspecció i preguntar-te com em sento quan estic complint els meus propòsits per assolir el meu objectiu? Satisfeta, contenta, realitzada, adulta… anotar-ho de nou a la llibreta i guardar ben a mà aquestes sensacions.
  2. Identificar què pot fer que defalleixi o abandoni els meus propòsits: com per exemple, quan perdo les meves rutines, quan tinc els nens a casa, o quan tinc un “baixada” emocional…. Llavors toca de nou agafar el boli i pensar què podràs fer en aquests moments de perill (fer algun intercanvi amb alguna amiga per tenir els nens un dia a la setmana, integrar els nens a la cuina, dibuixar amb els nens, trucar que et portin la compra a casa, aixecar-te a les 6 al matí quan tens els nens si és l’única estona per fer exercici, aquest és meu jaja i senta de bé!)
  3. I quan s’acosti el moment perillós, en primer lloc agafar de nou aquell full amb les sensacions apuntades i repetir-se-les en veu alta, pots tancar els ulls i recordar com et senties aquells dies. I sobretot realitzar aquelles accions que vas pensar que podrien ser-te útils en aquests moments. Ara bé, cal tenir en compte que pot ser les accions no ens acabin de ser pràctiques o motivadores, llavors no defalleixis, potser et cal revisar-les, fer-les més motivadores i seguir amb el teu objectiu.

Pas 6. El premi: Quan s’acabi el mes o el termini que t’hagis marcat fes-te un regal, un premi que et motivi també. Surt a sopar, fes-te un massatge, regala’t un taller de cuina dels meus jaja. Ja sabeu que sigui motivador i et doni una bona dosi de bon rotllo i “gustet”.

Pas de Revisió. Si ens està costant de complir els objectius, és moment de mesura urgent, el pas de revisió. Ens caldrà revisar el propòsit per tal de buscar una manera de fer-lo més motivador o assolible. Primer podem preguntar-nos que és el que no et motiva de l’objectiu? pots ser, per exemple, que em senti massa rígida i estructurada, si estic acostumada a funcionar “sobre la marxa”. Llavors pots provar de deixar-te un dia o una estona per funcionar sense programació o potser t’és útil baixar una mica l’exgència, potser fer 3 dies d’exercici et serà més agradable que cada dia. Es tracta de gairebé d’una negociació amb diverses parts de tu mateixa. Un festival interior vamos! que fa sentir molt bé quan t’adones que trobes la manera d’avançar cap a on tu vols.

Pots elaborar aquests 6 passos per cadascun dels teus objectius i de tant en tant anar revisant, passant ratlla a aquells objectius que ja tenim integrats i afegint nous propòsits motivadors que ens portin a explorar-nos en nous territoris, que això sempre és motivador!.

Salutacions i endavant amb el programa.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s